تفاوت های رنگ روغن و اکرلیک چیست؟
آیا شما می خواهید کار با رنگ را شروع کنید اما نمیدونید از کجا؟
میدونم که میخواهم نقاشی را شروع کنم اما نمیدونم از چی و با چه رنگی؟
برای درک پاسخ بین رنگ روغن و اکریلیک شما باید از خودتان چند سوال ساده بپرسید و تصمیم بگیرید که کدام برای شما بهتر است …
لطفا توجه داشته باشید: مقایسه برای اکریلیک استاندارد و رنگ روغن سالم و استاندارد و بدون مدیوم های افزودنی می باشد.
۱ – شما به سرعت یا به آرامی کار می کند؟
مزایای اکریلیک:
شما می توانید بر روی هر چیزی (سطحی) کار کنید.
این یکی از ویژگی های کلیدی است که آکریلیک این رسانه بزرگ، قدرتمند و انعطافپذیر برای نقاشی دارد.برای اینکه سریع است (سریع خشک می شود)، بر روی سطوح مختلف قابل استفاده است و روی هر آنچه دم دستتان است می توانید از آن استفاده کنید از بوم گرفته تا لباس، کارت تبریک، دیوار، میز و اشیاء و کاردستی هایتان.
معایب اکریلیک :
خشک شدن سریع، منظور من واقعا سریع است.
شما دوست دارید به آرامی و با حوصله نقاشی کنید، چایتان را بنوشید، استراحت کنید و موسیقی گوش کنید و با تمام جهان در آرامش باشید اما اکرلیک سریع خشک می شود و شما را شوکه می کند.
شما مجبورید مدام رنگ بسازید و خشک شود و دوباره بسازید و دوباره بسازید و رنگ ها مدام خشک می شوند، این حالت برای اجرای ظرافت های چهره و اشیاء بسیار خسته کننده است و حتی ممکنه است سطوح رنگ های زیاد بر روی کار باعث ایجاد ناهماهنگی های حجمی بر روی سطح نقاشیتان شود.
راه حل؟
- استفاده مدام از اسپری های مرطوب کننده بر روی سطح نقاشی و پالت ترکیب رنگ
- اضافه کردن مدیوم کندکننده برای حفظ رطوبت آکریلیک
- استفاده از پالت جعبه ای (ظرفی پلاستیکی با عمق کم را به عنوان پاکت استفاده کنید و هر بار درب آن را ببندید)
مزایای رنگ روغن:
می توانید برای اجرای اثرتان عجله نکنید زیرا رنگ روغن به آرامی خشک می شود از آنجا که رنگ روغن مرطوب می ماند برای ترکیب رنگ های متنوع بسیار انعطافپذیرتر از رنگ روغن است. رنگ بر روی پالت مرطوب و قابل انعطاف خواهد بود، حتی می توانید رنگ را بر روی بوم با هم مخلوط کنید.
معایب رنگ روغن:
رنگ روغن دیر خشک می شود و گاهی مجبورید نقاشی خود را هر مرحله ترک کنید تا کاملا خشک شود و مجددا روی آن کار کنید و این سیکل گاهی بسیار زمانبر است و نقاش باید با ترفند های خود این موضوع را حل کند.
۲ – آیا شما با خطوط ظریف کار می کنید یا خطوط پهن قاطع؟ شما از خطوط محو در اجرایتان استفاده می کنید یا خطوط و سطوحی با لبه های تیز ؟
مزایای اکریلیک:
می توانید خطوط تیز و لبهه های تند خط را ایجاد کنید و آثاری را بسازید که ماهیتی گرافیکی تر و سطوح قاطع رنگ دارد.
شما می توانید رنگ های زیرین را ماسکه کنید (بپوشانید) و با انواع تکنیک های ماسکه کردن بر روی اثرتان استفاده کنید و اکرلیک را آنطور که میخواهید کنترل کنید.
معایب اکرلیک:
عدم توانایی در دستیابی به سطح رنگی مسطح در ابعاد بزرگ.
نمی توانید با اکرلیک سطح بزرگ همرنگی را به طور یکدست پوشش دهید زیرا رنگتان مدام خشک می شود و مجبورید دوباره رنگ بسازید مگر اینکه از ترفندهای صنعتی استفاده کنید. این موضوع را کسانی که با رنگ روغن قبلا کار کار کرده اند خیلی بهتر می فهمند. پس بهتر است اکرلیک را برای سطوح کوچکتر استفاده کنید البته این موضوع هیچ قطعیتی ندارد و ابعاد کار به مهارت شما بستگی دارد.
در حالت معمول در صورتی می توانید سطح یکدستی ایجاد کنید که یا خیلی سریع کار کنید یا از مدیوم های دیر خشک شونده استفاده کنید.
مزایای رنگ روغن:
رنگ روغن بی شک پادشاه رنگ هاست زیرا می تواند ترکیب های بسیار متنوع و پیچیده ای را برای شما ایجاد کند و جزئیات اثرتان را به دقت تکمیل کنید.
به این دلیل که رنگ روغن دیر خشک می شود شما می توانید برای ساخت و ساز و پرداختن به جزئیات چهره از آن استفاده کنید و این امر را با حوصله و دقت فراوان انجام دهید و اصلاحات و ترکیب رنگ های مختلف را بر روی چهره بیازمائید و حتی از چهره مدل زنده در طی چند جلسه پشت سر هم در چند روز اثر خود را اجرا کنید.
معایب رنگ روغن:
با توجه به اینکه رنگ روغن دیر خشک می شود در حالت معمول بر روی رنگ های خیس تقریبا نمی توانید خطوط صریح با لبه های تیزی ترسیم کنید و برای این کار باید چند روزی صبر کنید تا کارتان خشک بشود و بعدا خطوط تیز را ایجاد کنید.
ممکن است ترکیبات رنگتان بیش از حد پیچیده و در هم بر هم شوند و مدام رنگ های زیرین که هنوز خیس هستند با رنگ های جدید قاطی شده و ترکیبات رنگ ناخوشایندی را بوجود آورند؛ این موضوع آماتور ها را بسیار آزار می دهد، در اصطلاح رنگ هایتان چرک و خاکستری و گل می شود.
تنها راه حل شما برای این مشکل تجربه است تا بدانید به چه شکلی در دام معیاب رنگ روغن نیوفتید، مدیوم های تسریع کننده سرعت خشک شدن هم می توانند قدری به شما کمک کنند.
۳ – تغییر رنگ
مزایای اکریلیک:
اکرلیک در برابر تغییرات رنگی مقاومتر است.
تحقیقات آزمایشگاهی ثابت کرده است اکرلیک نسبتا مقاومتر از رنگ روغن است و دست کم تا ۲۰۰ سال در برابر تا بش نور (نه تابش مستقیم آفتاب) درخشان میماند. چسب های نگهدارنده پیگمنت های اکرلیک در برابر نور تغییرات کمتری دارند این در حالی است که روغن ها و حلال های رنگ روغن به مرور ته رنگی زرد رنگ می گیرند و نقاشی را قدری قدیمی و کهنه با کنتراست کمتر نشان می دهند.
*نکته بسیار مهم: در هر صورت طراحی و نقاشی هایتان را در برابر تابش مستقیم نور قرار ندهید، این موضوع به شدت به آثارتان آسیب می رساند.
*نکته بسیار مهم: رنگ هایی با برندهای متفرقه و غیر مرغوب ممکن است با سرعتی بسیار بیشتری تغییر رنگ دهند و این موضوع را در حالت عادی هرگز نمی توانید متوجه شوید مگر اینکه سالها از ساخت اثرتان گذشته باشد .
معایب اکریلیک:
تغییر رنگ بلافاصله پس از خشک شدن. چسب استفاده شده در اکرلیک به شکلی است که همزمان با خشک شدن روشنتر هم می شود البته این مشکل در برند های حرفه ای این محصول کمتر شده است اما همچنان وجود دارد. تغییر رنگ در حالت آماتور رنگ ها بیشتر است. این تغییر رنگ در زمانی که شما پرتره کار می کنید می تواند آزاد دهنده باشد.
البته اکرلیک مدیوم های براق کننده هم دارد که این روند را بهبود می بخشد.
مزایا رنگ روغن:
بدون تغییر رنگ فوری. رنگ روغن تا زمانی که خیس است تغییر رنگی ندارد و پس از خشک شدن به دلیل پایه روغنی، کمترین میزان تغییر رنگ را دارد.
نقاشان برای حفظ جلای رنگ و تغییرات کمتر رنگ پس از خشک شدن از مدوم های براق کننده و روغن هایی نظیر روغن بذرک استفاده می کنند.
معایب رنگ روغن:
ته مایه زرد رنگ.به دلیل حلال ها و روغن هایی که در رنگ روغن حل شده اند این نوع رنگ پایه ای زرد رنگ دارد و این موضوع به میزان هرچند کم در رنگ تاثیر دارد. البته این موضوع بسیار ظریف و قابل چشم پوشی است.
۴ – ضخامت (حجم) رنگ
مزایای اکریلیک:
انعطاف پذیری.
شما می توانید سطوح ضخیم رنگ را با قلم یا کاردک بر روی اثرتان بیاورید و این سطوح سریعا خشک می شوند یا بر عکس از رنگ رقیق شده با غلظت بسیار کم و به عنوان لعاب بر روی رنگ های دیگرتان استفاده کنید (تکنیک گلیز) و از شفافیت رنگ لذت ببرید این در حالی است که رنگ های زیرین شما قبلا به سرعت خشک شده اند و اختلالی در کارتان بوجود نمی آید.
نکته: در دماهای بسیار سرد ممکن است سطوح ضخیم اکرلیک حین خشک شدن ترک بخورند.
مزایای رنگ روغن:
زمان خشک شدن طولانی.
اگر میخواهید زمان بیشتری وقت داشته باشید روی اثرتان کار کنید می توانید با اضافه کردن روغن و مدیوم های دیر خشک شونده یا استفاده از رنگ با ضخامت بیشتر، زمان بیشتری را برای کار کردن بر روی نقاشی در اختیار بگیرید و پس از خشک شدن کامل کارتان آن را وارد مراحل گیز کنید و از شفافیت رنگ ها لذت ببرید.
معایب رنگ روغن:
علاوه بر اینکه رنگ روغن دیرتر از سایر رنگ ها خشک می شود باید حتما مد نظر داشته باشید که چون روند خشک شدن رنگ روغن نسبتا طولانی است رنگ دانه های مختلف رنگ روغن در زمان های مختلف خشک می شوند و این شاید برای شما تعجب بر انگیز باشد که بدانید ممکن است بعضی رنگ های شما کمی دیرتر از بعضی دیگر خشک شوند به عنوان مثال وقتی منظره ای را کار می کنید و اثرتان در طی یک هفته کاملا خشک می شود احتمالا زمین روز چهارم، آسمان روز پنجم، درخت ها روز ششم و برگ ها روز هفتم کاملا خشک می شوند.
راه حل:
استفاده از مدیم های خشک کننده که باعث تسریع در عمل خشک شدن می شوند، می توانید با شناخت بیشتری که از رنگ ها پیدا می کنید برای هر رنگ از میزان مشخصی از این مدیوم استفاده کنید. توجه داشته باشید معمولا مدیوم ها علاوه بر ویژگی اصلی خود مثلا سرعت خشک کنندگی ویژگی های دیگر هم دارند که باعث بهبود کیفیت کارتان می شوند مثلا علاوه بر سرعت خشک کردن همزمان روان کننده و افزایش دهنده حجم و بهبود دهنده کیفیت رنگ هم هستند و این باعث جذابیت کارتان می شود و همین ویژگی ها اغلب باعث می شود نقاشان از استفاده از روان کننده هایی مثل روغن بذرک اجتناب کننده.
۵ – آیا شما در یک فضای کوچک کار می کند؟
مزایای اکریلیک:
اکرلیک بدون بو است و در فضاهای کوچک و بدون تهویه و جایی که کودک در آن رنگی می کند اکرلیک گزینه بسیار مناسبی است.
معایب رنگ روغن:
رنگ روغن بو میدهد و این مورد را می تواند استفاده از روان کننده و شوینده های قلم مو هایتان تشدید هم بکند، روان کننده هایی مثل تربانتین بوی بسیار شدیدی دارند. برای رفع یا دست کم کاهش این مشکل از مدیوم مناسب استفاده کنید.
آخرین نکته:
در شرایط عادی و سالم سرعت خراب شدن اکرلیک در مقابل رنگ روغن تقریبا دو برابر است، منظور از خراب شدن خشک شدن رنگ داخل تیوپ و بسته بندی رنگ قبل از استفاده است. البته این موضوع نگران کننده نیست زیرا در شرایط عادی اکرلیک می تواند ۷ تا ۱۰ سال در بسته بندی سالم بماند.
نتیجه گیری:
تمام موارد بالا می تواند شما را در انتخاب تکنیک مناسب یاری کند. اما این علاقه و سبک شخصی شماست که می تواند مشخص کند از چه ابزاری برای خلق اثر هنریتان استفاده کنید.
نقاشی، تصویرسازی و طراحی گرافیک فیکانو
www.fikano.ir
خوب و مفید بود درباره مزایا و معایب رنگ روغن